15 maj 2013

Ännu en bok om marknadskommunikation


Boken Marknadskommunikation: Kunden, varumärket och lönsamhet av Rita Mårtensson (2009) ger en helhetsbild på marknadskommunikation och hjälper förstå vilken roll marknadskommunikation både kan och skall spela i olika sammanhang.

Marknadskommunikation och i synnerhet reklamen är ingen ”quick fix” som löser grundläggande problem i företagets verksamhet. Reklam kan dock fungera som katalysator. Jean-Marie Dru beskriver disruption som en metod för flexibelt nytänkande, som kan fungera som en katalysator för kreativa tankar. Man kan tillämpa disruption på affärsmodellen, på produkter och tjänster, på marknadsföringen och på reklamen. Affärsmodellen visar hur företaget gör affärer; produkterna och tjänsterna vad det erbjuder; marknadsföringen hur produkterna och tjänsterna presenteras för konsumenterna; och reklamen vad man kommunicerar. Reklamens förmåga att fungera kommer fram i dynamiska företag med en okonventionell företagskultur.

Reklamkampanjer ingår ofta i ett större varumärkesprogram för varumärket där hela företagets verksamhet är inriktad mot att leverera en helhet som tilltalar sinnena, förnuftet och känslorna. Trovärdigheten och genomslagskraften ökar avsevärt om kunderna ser att företaget lever som det kommunicerar i sina reklambudskap. Aktiviteterna måste vara integrerade i en större helhet som människor uppfattar som attraktiv och relevant för dem. Lösrycka kampanjer av olika slag är ett slöseri med resurser. De har ingen kontinuitet och startar från noll varje gång istället för att stegvis bygga vidare på vad man uppnådde året innan.

Ett framgångsrikt varumärke tilltalar människor på ett unikt sätt via sinnena, via förnuftet och via känslorna på ett sätt som de upplever som relevant för sina behov, önskemål eller drömmar. Sådana varumärken kan man varken ta fram eller kommunicera utan en mycket grundlig insikt om vad som är viktigt för dessa människor. Konsumentinsikter är den djupa kunskapen om vad som motiverar beteende och preferenser.

Marknadskommunikationsaktiviteter kan delas in i sådana som avser varumärkesbudskap för att bygga upp en attraktiv bild av varumärket och de som avser varumärkesstimulans för att på ett mer direkt sätt stimulera efterfrågan. Det är alltid viktigt att man klargör varför man vill satsa resurser på någon form av marknadskommunikation. Vilken roll skall marknadskommunikationen ha?

Dessa saker tycker jag är viktigt att komma ihåg när man skall producera t.ex. en ny reklam.

The Glad Tent



The Girls of Florida http://thegirlsofflorida.blogspot.fi/ har satt upp en youtube clipp på The Glad Tent. Det är ett tält som blir en roskispåse. Super bra idé när man är på festivaler och när man sedan skall städa upp skräpet. Sådana innovationer behöver man mera av. Detta betonar att om man förstår sig på vad kunderna vill ha så är det en succé. Med tanke på vårt projekt med Kungsvägens musiker har vi i gruppen förstått vad intendenten har behövt hjälp med och jag tycker att vi har lyckats med att ge nya idéer till organisationen. Sommaren är här och snart börjar festivalsäsongen!

14 maj 2013

Slutseminariet 14.5.2013

Under dagens slutseminarium har 10 grupper presenterat sina projekt. Alla grupper har haft ett eget "stand" som har bestått av planscher, musik, reklamfilm och PowerPoint presentationer. Mellan kl.9-11 hade vi bjudit in våra uppdragsgivare. Under den här tiden hade uppdragsgivaren möjlighet att bekanta sig med vårt projekt. Vi bjöd på kaffe och tilltugg. Vi diskuterade tillsammans och visade våra resultat till intendenten från Kungsvägens musiker. Vi hade också möjlighet att gå runt och bekanta oss med andra gruppers projekt. Vår grupp diskuterade främst allmänna idéer för marknadskommunikation samt vårt konkreta arbete, vilket var att hitta ett lämpligt ställe för en banderoll. Vi fick bra feedback av intendenten och de andra lyssnarna. Till sist diskuterade vi tillsammans med de andra studerandena vad som varit bra och dåligt med kursen och egna tankar kring dagens tillställning. Det var ett trevligt sätt att avsluta kursen!        

6 maj 2013

Bokrapport 3: Reklameffekter - Strategi, utformning och medieval - En bok för dig som arbetar med eller vill arbeta med kommunikation och reklam (Dahlqvist & Linde 2002)


Jag läste boken Reklameffekter – Strategi, utformning och medieval - En bok för dig som arbetar med eller vill arbeta med kommunikation och reklam av Ulf Dahlqvist och Magnus Linde (2002). Jag valde boken eftersom dess namn väckte mitt intresse men jag ville också se om en kortare bok (sammanlagt 164 sidor) kan ge mig en klar och koncis bild om ämnesområdet marknadskommunikation. Boken består av 6 korta kapitel och all information presenteras i mycket koncentrerad form. Den någorlunda förenklad bild av marknadskommunikation som boken ger hjälper läsaren att koncentrera sig på det väsentligaste… men förutsätter samtidigt också en viss grad av tidigare kännedom om ämnesområdet. Boken handlar om delvis samma saker som jag redan tidigare läste om i Optimal marknadskommunikation av Micael Dahlen och Fredrik Lange (2003). Boken Reklameffekter (Dahlqvist & Linde 2002:23) går emellertid också ut på att presentera ”en modell över hur man kan strukturera sitt kommunikationsarbete” vilket jag tyckte var särskilt intressant.

Dahlqvist & Linde (2002:60-67, 75) nämner fem olika strategier som går att använda när man ”strukturerat och målmedvetet” arbetar mot effektiv marknadskommunikation:
  • Nollmotivationsstrategi = går att använda när målgruppen inte ännu känner till en produkt/ett varumärke. Handlar inte om att satsa stora pengar på marknadsföring utan om att man särskiljer sig från sina konkurrenter med hjälp av marknadskommunikation. Det räcker inte att man finns på marknaden utan man måste också vinna plats i sin målgrupps medvetande.
  • Rationell strategi = lämplig när målgruppen känner stort intresse för en produkt/ett varumärke och ser på marknadskommunikation på ett rationellt sätt. Handlar om att aktivera målgruppen och få människor att ta del i marknadskommunikationen. Risken är att man passiverar människor genom att ställa för höga krav på deras motivation (t.ex. en annons som innehåller mycket text förutsätter att man tar del i innehållet genom att läsa texten).
  • Känslomässig strategi = lämplig när målgruppen har hög motivation och förhåller sig till marknadskommunikation på ett emotionellt sätt. Handlar om att appellera till målgruppens känslor. 
  • Repetitiv strategi = handlar om upprepning av enkel marknadskommunikation. Dahlqvist & Linde (2002:65) konstaterar i detta sammanhang att ”hjälper inget annat får man tjata”. Denna strategi passar bra ihop med målgrupper som har låg motivation och ser rationellt på marknadskommunikation. Används ofta i marknadsföring av konsumtionsvaror såsom hårvårdsprodukter.
  • Social strategi = lämplig när målgruppen har låg motivation och förhåller sig emotionellt till marknadskommunikation. Enligt Dahlqvist & Linde (2002:66) koncentrerar man sig här främst på att kommunicera budskapet ”köp så får du vara med” till målgruppen. (Dahlqvist & Linde 2002:60-67, 75.)
Dahlqvist & Linde (2002:68, 76) framhäver vidare att marknadskommunikation är en kontinuerlig process som förutsätter ständig kontroll. Enligt Dahlqvist & Linde (2002:68-70, 76) innebär ”Darwinmodellen” att man kontrollerar sin marknadskommunikation vid på förhand bestämda tidpunkter och gör ändringar via ”revision, evolution eller revolution” vid behov:
  • Revision = man följer en på förhand bestämd plan och gör små justeringar ”efter intern kontroll”.
  • Evolution = man följer en på förhand bestämd långsiktig plan som justeras enligt ”externt påverkande faktorer”.
  • Revolution = man överger en på förhand bestämd långsiktig plan och börjar agera enligt en helt ny plan. (Dahlqvist & Linde 2002:68-70, 76.)
Dahlqvist & Linde (2002:73-74, 76) berättar vidare om ett problematiskt tillstånd som kallas för ”Kinasjukan” och som innebär att man gör ständigt ”små eller stora revolutioner”. Detta sätt att arbeta är oekonomiskt och försvårar också skapandet av en enhetlig image för företaget. (a.a.)

Boken Reklameffekter – Strategi, utformning och medieval av Ulf Dahlqvist och Magnus Linde (2002) är överlag mycket intressant och beskriver bra hur man kan gå till väga när man börjar skapa en marknadskommunikationsstrategi. Om man emellertid behöver mer djupgående information om marknadskommunikation är boken Optimal marknadskommunikation av Micael Dahlen och Fredrik Lange (2003) ett bättre val.

Litteratur:


Dahlen, M., Lange, F. (2003): Optimal marknadskommunikation. Liber Ekonomi: Malmö.

Dahlqvist, U., Linde, M. (2002): Reklameffekter – Strategi, utformning och medieval - En bok för dig som arbetar med eller vill arbeta med kommunikation och reklam. Liber AB: Malmö. S. 5-168.


Bokrapport 3


Den något äldre boken ”Strategic Brand Communication Campaigns” (1999) behandlar bland annat förståelsen mellan konsumenter och deras relation till varumärken, samt hur man skapar en effektiv kampanj. Boken innehåller både fakta och intressanta exempel ur företagsvärlden.

”Brands have been at the core of advertising and selling almost since time began”. (Schultz och Barnes 1999, s. 35) Ändå är det först på senare dagar som varumärket i sig har blivit viktigt. Då ansågs företagets aktiviteter vara mer värdefulla, och själva varumärket föll således i skymundan. Idag är det inte längre så! ”Brands can be bought and sold. They can be franchised or rented. They can be protected domestically and globally. (Schultz och Barnes 1999, s. 36)   

Man brukar tala om ”brand associations”, vilket betyder att konsumenten kopplar ihop ett varumärke med en tidigare upplevelse eller känsla. Exempelvis, Coca-Cola associeras med ord som törst, kallt och uppfriskande.


United Airlines var ett av exemplen i boken. Där beskrevs kort- och långsiktiga motiv, samt kort- och långsiktiga budskap gällande ett varumärke. United Airlines långsiktiga motiv är, exempelvis ”Milage Plus” som erbjuder belöning för flygbolagets ”frequent flyers”. Tanken är att gynna varumärkeslojalitet. Ett kortsiktigt motiv för United Airlines är att minska på biljettpriserna till vissa destinationer, som är mindre populära. Hur är det då med budskapen? Jo, de långsiktiga budskapen kunde under slutet av 1990-talet synas i TV-rutan, där United Airlines använde sig av ”the Rising theme”. Reklamen gick enligt följande: ”Who’s responsible for me when I fly? In a word, us”. De kortsiktiga budskapen kunde man däremot hitta i tidningar, där läsarna informerades om ökade flygmöjligheter.


Slutligen vill jag påpeka att boken jag läste var över 10 år gammal, och det märktes också på vissa ställen. Då boken behandlade ”brand building” saknade jag kommunikationsverktyg som Facebook, Twitter, bloggar m.m. Dessutom skulle bilderna i boken gärna ha fått vara i färg! 

2 maj 2013

Möte 2 angående projektet

På måndag (29.4) hade vi vårt andra möte med vår uppdragsgivare - intendenten för Kungsvägens musiker. Vi visade och berättade om de olika idéerna som vi har gjort (= banderoll på fasadvägg, Facebook-sidan och tävling, samt biljettlucka på torget). Vår uppdragsgivare fick välja ett alternativ som vi nu skall fortsätta jobba vidare på, och han valde banderoll på fasadvägg. Tanken är den, att vi till nästa skall fråga lov, och om det ens är möjligt att lägga upp en banderoll på någon av de olika fasadväggarna inne i centrum som finns på vår lista. Vår uppdragsgivare fick också rangordna de bästa "fasadväggarna", som vi givetvis kommer att kolla först.

En tillbakablick på de två blogg-tipsen!

Jag tipsade för några veckor sedan om 2 olika bloggar som handlar om marknadskommunikation. Den ena (Please Copy Me) är nuförtiden ett "analogt månadsbrev", men dessa artiklar kan man tyvärr inte se eller läsa om man inte har betalat för dem. Jag hittade dock en mycket gullig text som sade "om du ler när du skriver, då vet du att det är bra". Vi skall i vårt projekt (Kungsvägens musiker) inte skriva någon text, men den kan kanske vara bra att komma ihåg i andra sammanhang.



Den andra (Niklas Myhr) hade inte uppdaterat sidan speciellt mycket, sedan jag senast besökte den. Däremot läste jag lite om en "former student", vid namn Melanie Duncan. Hennes hemsidan hittar ni på denna adress http://www.melanieduncan.com. Där delar hon bland annat olika tips (exempelvis: 3 ways to work smarter). Kanske du också hittar någonting intressant att läsa?

1 maj 2013

Två intressanta blogginlägg till!


Jag kollade bloggen http://tapiotuomola.blogspot.fi/ igen och hittade två inlägg som gav mig intressant information med tanke på vårt projekt med Kungsvägens musiker. Den första texten handlar om Facebook som marknadsföringskanal och den andra texten handlar om marknadsföring på LinkedIn. Det lönar sig att kolla bloggen!

Ett blogginlägg om ansvarsfull företagsverksamhet


En annan blogg som jag har berättat om är Deutsche Posts företagsblogg http://www.delivering-tomorrow.com/. Jag hittade ett nytt inlägg i bloggen som handlar om ansvarsfull företagsverksamhet.

Ett intressant blogginlägg om marknadsföring och sociala medier!


Jag berättade tidigare om en intressant blogg http://tapiotuomola.blogspot.fi/ som handlar om digital marknadsföring. Jag kollade vad har hänt i bloggen sedan dess och hittade ett intressant inlägg som handlar om sociala medier och ”köpta fans och likes” på exempelvis Facebook eller Youtube. Det lönar sig att läsa det här inlägget och lära sig mer om hur det går att skapa ”buzz” kring en produkt med hjälp av internet.

24 apr. 2013

Vecka 17

Tisdagens workshop kring Storytelling tyckte vi alla i gruppen var intressant, givande och roligt! Det var roligt att se de andra gruppernas "storyn" och hur de hade gjort sin video eller slideshow. Tipsen kring de animerade programmen var bra, även om vår grupp använde sig av iMovie. Det var roligt att få testa på att göra filmer under en begränsad tid. Vi gör gärna någonting liknande också i framtiden!

Tidtabellen för vårt projekt (Kungsvägens musiker) är följande: den här veckan (vecka 17) planerar vi kring projektet. Vi har idag (onsdag 24.3) träffats med gruppen och fixat med projektet. Nästa vecka planerar vi att träffa intendenten för att visa våra förslag till honom. Vecka 19 tänker vi sammanställa vårt projekt, och vecka 20 kommer vi att presentera vårt arbete för vår uppdragsgivare.

Vår målsättning är att hjälpa Kungsvägens musiker att få mera åhöraren, få ett bredare kundsegment, och mera "Likes" på Facebook. För tillfället så har vi flera olika idéer, men tanken är att intendenten nästa skall välja ett alternativ som vi jobbar vidare på. 

Reflektioner kring de lästa böckerna

Det första vi gjorde under tisdagen (23.4) var att vi diskuterade de böcker som vi läst. Här är några av de viktigaste lärdomarna som vi kan använda i vårt projekt. 

- Företag har ofta en helt annan bild av sig själva än vad kunderna har.

- Det lönar sig att sträva efter ett bra ryckte; ett bra ryckte baserar sig på riktiga akter.

- Kundbaserat varumärke: konsumentbaserat varumärkesvärde

- Mediebudgetens tre dimmenssioner: frekvens, kontinuitet och räckvidd.

- Aktiva och passiva medier

- Varumärkets positionerna

TIPS FRÅN ANNAN GRUPP: "Public speaking"

Workshop 23.4.2013: Storytelling och Engagemang

Under den här veckan fick vi till uppgift att göra en "story" under lektionen på tisdag. Vi fick fria händer gällande både tema och sättet att producera denna berättelse på. Vår grupps tema var Organisationens namn: Kungsvägens musiker (alltså projektet vi gör för tillfället). Tyvärr går det inte att ladda upp videon på bloggen som vi gjorde! Därför har vi nu valt att skriva ner den i textformat istället. OBS! Det här är en fiktiv historia. Bilderna använde vi i videon!

Det var en gång för länge sedan en ung, snygg italiensk musiker vid namn Alessandro Melani, som bodde med en gammal, gammal, arg gumma i Bergen (NORWAY). En dag fick han nog på henne och bestämde sig för att resa med kungens musiker till St. Petersburg (RUSSIA) med häst och kärra. Den tragiska resan gav liv till många fina verk som spelas ännu idag. Snipp, snapp, slut, så var Kungsvägen slut!






23 apr. 2013

Bokrapport 2: Optimal marknadskommunikation av Dahlen & Lange 2003


Jag bloggade tidigare om den första halvan av boken Optimal marknadskommunikation (av Micael Dahlen och Fredrik Lange, 2003) som jag läser på den här kursen. Jag läste boken i två delar och nu är det dags att berätta om innehållet i delarna ”budskap” och ”kanal” där Dahlen & Lange (2003:191-196, 383-384, 388, 415) tar upp bl.a. följande viktiga saker:

  • Ett varumärkes värde bygger på associationer som marknadskommunikation ger konsumenter
  • Ett varumärkes värde för konsumenter är inte detsamma som för det producerande företaget.
--> varumärkesvärde för företag: konsumenter ser varumärket ge större fördelar än konkurrenternas varumärken. Starka varumärkesassociationer leder till höjt Kundbaserat varumärkesvärde. Konsumenternas kännedom och kunskap om varumärket och attityder till varumärket tas i beaktande här.

--> varumärkesvärde för konsumenter: bestäms av ett varumärkes potential att underlätta konsumenternas köpprocess och fungera som ett verktyg för identitetsskapande. Konsumentbaserat varumärkesvärde består av den nytta som varumärket ger till kunden. Associationer som ett varumärke väcker hos konsumenter ger ingen direkt nytta och räknas därför inte med här.

  • Val av marknadsföringskanal är en pågående process som består av tre delmoment:
--> schemaplanering: handlar om att hitta svar på frågorna ”hur mycket ska vi kommunicera med målgruppen?” och ”när ska vi kommunicera med målgruppen?”

--> val av media: handlar om att göra val mellan möjliga mediekanaler. Målet är att hitta optimala kanaler för kommunicerandet av marknadskommunikationsbudskapet på ett genomslagskraftigt sätt.

--> promotion: innebär ”kommunikationsstödjande åtgärder” som förstärker budskapet i reklamen.

  • Satsningar på marknadskommunikation ger företag en viss del av ”reklamrösten” på marknaden. Ju större Share of voice ett företag har desto större är också dess marknadsandel. Problemet är att det kostar stora summor att ”dominera” den allmänna reklamrösten på marknaden. Därför väljer många företag att satsa sina pengar på att dominera inom vissa utvalda medium.
  • Det finns både aktiva (exempelvis tidningar, direktreklam och internet) och passiva medier (exempelvis TV, reklam i samband med filmer i bio, stortavlor och radio). Aktiva medier förutsätter att konsumenter tar aktivt del i reklamen och ger tid åt den. Passiva medier kräver inte aktivt deltagande och går inte heller att undvikas. Konsumenter tar passivt emot innehållet. (Dahlen & Lange 2003:191-196, 383-384, 388, 415.) Boken är från 2003 och sociala medier finns därför inte med. Medier som Facebook och Twitter är aktiva medier.

Dahlen & Langes (2003:20-22) bok består som sagt av fyra delar: marknadskommunikationens grunder, målsättning och målgrupp, budskap och kanal. Konsumentbeteendet ligger till grund för lyckad marknadskommunikation och välformulerade budskap. Vet man hur konsumenterna beter sig är det också lättare att dela upp marknaden i mindre delar och välja de mest lönsamma målgrupperna. Vidare ska det budskap som ett företag kommunicerar ut till marknaden alltid vara direkt kopplad med varumärket. Konsumenterna ska lätt kunna associera en viss marknadskommunikationsåtgärd med den rätta produkten och det rätta företaget. Det är också centralt att ge ut sitt budskap via rätta kanaler för att undvika att slösa bort sina resurser. Det lönar sig inte att satsa på en marknadsföringskanal som inte når sådana konsumenter som har intresse för just den produkt man säljer. (a.a.)


Boken är lättläst och innehåller massor med intressant information om marknadskommunikation. Mycket av innehållet var sådant som jag redan visste av tidigare erfarenhet men jag lärde mig också många nya saker. I mina blogginlägg har jag valt att lyfta fram sådana saker som var nyheter för mig. Positionering och reklam är teman som genomsyrar boken Optimal marknadsföring. Dahlen & Lange (2003:21) konstaterar att positionering och reklam utgör kärnan i företags marknadskommunikationsbudskap och att det ofta sker misstag just i dessa moment. 


Med tanke på vår projektorganisation Kungsvägens musiker tror jag att schemaplanering, val av media och ”kommunikationsstödjande åtgärder” är viktiga saker att tänka på. Det gäller om att sprida budskapet vidare via sådana marknadsföringskanaler som når vår valda målgrupp och tänka på hur vi kan förstärka reklam med övrig promotion. Vidare är det viktigt att tänka på varumärkesvärde och skilja mellan konsumenternas och organisations perspektiv. Vi ska också ha det klart för oss hur stor del av "reklamrösten" på marknaden Kungsvägens musiker vill/har möjlighet att nå.

Litteratur:


Dahlen, M., Lange, F. (2003): Optimal marknadskommunikation. Liber Ekonomi: Malmö. S. 191-458. Delar III & IV / Kapitel 8-16.

Building Strong Brands


Jag läste boken Building Strong Brands av David A Aaker. Varumärkes positionering är det som Kungsvägens musiker behöver. Dessa fyra delar av varumärkes positionering tycker jag att skulle kunna vägleda oss i vårt projekt.
 
Varumärkes positioneringen består enligt Aaker (1996) av fyra delar; 1) en del av märkesidentiteten och värde proposition, 2) målgruppen, 3) aktiv kommunikation, 4) demonstrerad makt.

1. Del av märkesidentitet och värde propositioner
När man har positionerat varumärket, kan märkesidentiteten och värde propositioner utvecklas. De behöver inte vara det som ska kommuniceras utåt, det gör varumärkes positioneringen. Positioneringen kan också ändras utan att identiteten eller värde propositioner behöver ändras. (Aaker 1996)

2. Målgruppen
Positioneringen ska visa vilken målgrupp man har. Det kan finnas både primära och sekundära målgrupper. (Aaker 1996).

3. Aktiv kommunikation
Med aktiv kommunikation i samband med varumärkes positionering menas att det kommer finnas specifika kommunikationsmål som fokuserar på att förändra eller stärka varumärkesbilden. (Aaker 1996)

4. Demonstrerad makt
Varumärkes positioneringen ska visa en makt över konkurrenter. Det viktiga med positioneringen är att det visar en punkt där man är bättre än andra som är en del av värde propositioner och vara särskiljande. (Aaker 1996)


”Märkesidentitet är en unik uppsättning av varumärkesassociationer som varumärkesstrategen strävar att skapa eller bibehålla. Dessa associationer representerar vad märket står för och antyder ett löfte till konsumenter från organisationens medlemmar.” (Aaker 1996)

22 apr. 2013

Har Facebook börjat begränsa spridning av information?

Maine - Menestystekijä skriven av Pekka Aula och Jouni Heinonen var en väldigt intressant bok. Såsom namnet berättar, behandlade boken rykte: vad det är, hur man kan "leda" rykte och varför är det så lockande för företag och organisationer att sträva efter ett gott rykte. Om man vill sammanfatta bokens innehåll i en mening, skulle det vara så här: ryktet består av sinnebilder men formar sig framför allt om akter.

Hur kan vi använda bokens lärdomar i vårt projekt? Säkert finns det någonting, speciellt nya idéer och synvinklar men i allmänhet måste man säga att Kungsvägens musiker verkar ha ytterst bra sätt att påverka sitt rykte: de vill agera i alla saker på bästa möjliga sätt. Kanske skulle man kunna lyfta lite fram dessa principer och akter som nu kan vara ganska osynliga så att det bra ryktet skulle sprida sig ännu vidare.

Bloggen someco.fi/blogi lärde mig många nya saker om användning av sociala medier. Som bakgrund kan jag berätta att jag själv inte är så bra med sociala medier. Jag hade till exempel inte vetat att det inte är tillåtet att ordna sådana "tycka om oss och delta i en tävling" -promotioner i Facebook (som man ser väldigt ofta) eller sedan borde man använda några av Facebooks egna, troligtvis avgiftsbelagda service. Om jag förstod rätt, går det ändå att ordna tävlingar om den själva tävlingen finns på en annan "plattform". Lite information om saken finns här someco.fi/someaktivointi men om man googlar Facebooks promotionsregler, finns det mycket information, åtminstone på finska.

Sedan hade jag inte heller vetat, att Facebook har börjat begränsa hur informationen sprider sig i Facebook. Ett citat som finns redan i Somecos blogg: "Yksittäisen Facebook-sivun tykkääjistä noin 15 prosenttia saa sivun viestit. Jos sivulla halutaan tavoittaa myös loput 85 prosenttia, näkyvyydestä on maksettava." Det här låter ganska radikalt, eller hur? Läs mer: http://someco.fi/blogi/2012/10/28/facebook-teki-tykkaajien-tavoittamisesta-bisnesta.html