24 apr. 2013

Vecka 17

Tisdagens workshop kring Storytelling tyckte vi alla i gruppen var intressant, givande och roligt! Det var roligt att se de andra gruppernas "storyn" och hur de hade gjort sin video eller slideshow. Tipsen kring de animerade programmen var bra, även om vår grupp använde sig av iMovie. Det var roligt att få testa på att göra filmer under en begränsad tid. Vi gör gärna någonting liknande också i framtiden!

Tidtabellen för vårt projekt (Kungsvägens musiker) är följande: den här veckan (vecka 17) planerar vi kring projektet. Vi har idag (onsdag 24.3) träffats med gruppen och fixat med projektet. Nästa vecka planerar vi att träffa intendenten för att visa våra förslag till honom. Vecka 19 tänker vi sammanställa vårt projekt, och vecka 20 kommer vi att presentera vårt arbete för vår uppdragsgivare.

Vår målsättning är att hjälpa Kungsvägens musiker att få mera åhöraren, få ett bredare kundsegment, och mera "Likes" på Facebook. För tillfället så har vi flera olika idéer, men tanken är att intendenten nästa skall välja ett alternativ som vi jobbar vidare på. 

Reflektioner kring de lästa böckerna

Det första vi gjorde under tisdagen (23.4) var att vi diskuterade de böcker som vi läst. Här är några av de viktigaste lärdomarna som vi kan använda i vårt projekt. 

- Företag har ofta en helt annan bild av sig själva än vad kunderna har.

- Det lönar sig att sträva efter ett bra ryckte; ett bra ryckte baserar sig på riktiga akter.

- Kundbaserat varumärke: konsumentbaserat varumärkesvärde

- Mediebudgetens tre dimmenssioner: frekvens, kontinuitet och räckvidd.

- Aktiva och passiva medier

- Varumärkets positionerna

TIPS FRÅN ANNAN GRUPP: "Public speaking"

Workshop 23.4.2013: Storytelling och Engagemang

Under den här veckan fick vi till uppgift att göra en "story" under lektionen på tisdag. Vi fick fria händer gällande både tema och sättet att producera denna berättelse på. Vår grupps tema var Organisationens namn: Kungsvägens musiker (alltså projektet vi gör för tillfället). Tyvärr går det inte att ladda upp videon på bloggen som vi gjorde! Därför har vi nu valt att skriva ner den i textformat istället. OBS! Det här är en fiktiv historia. Bilderna använde vi i videon!

Det var en gång för länge sedan en ung, snygg italiensk musiker vid namn Alessandro Melani, som bodde med en gammal, gammal, arg gumma i Bergen (NORWAY). En dag fick han nog på henne och bestämde sig för att resa med kungens musiker till St. Petersburg (RUSSIA) med häst och kärra. Den tragiska resan gav liv till många fina verk som spelas ännu idag. Snipp, snapp, slut, så var Kungsvägen slut!






23 apr. 2013

Bokrapport 2: Optimal marknadskommunikation av Dahlen & Lange 2003


Jag bloggade tidigare om den första halvan av boken Optimal marknadskommunikation (av Micael Dahlen och Fredrik Lange, 2003) som jag läser på den här kursen. Jag läste boken i två delar och nu är det dags att berätta om innehållet i delarna ”budskap” och ”kanal” där Dahlen & Lange (2003:191-196, 383-384, 388, 415) tar upp bl.a. följande viktiga saker:

  • Ett varumärkes värde bygger på associationer som marknadskommunikation ger konsumenter
  • Ett varumärkes värde för konsumenter är inte detsamma som för det producerande företaget.
--> varumärkesvärde för företag: konsumenter ser varumärket ge större fördelar än konkurrenternas varumärken. Starka varumärkesassociationer leder till höjt Kundbaserat varumärkesvärde. Konsumenternas kännedom och kunskap om varumärket och attityder till varumärket tas i beaktande här.

--> varumärkesvärde för konsumenter: bestäms av ett varumärkes potential att underlätta konsumenternas köpprocess och fungera som ett verktyg för identitetsskapande. Konsumentbaserat varumärkesvärde består av den nytta som varumärket ger till kunden. Associationer som ett varumärke väcker hos konsumenter ger ingen direkt nytta och räknas därför inte med här.

  • Val av marknadsföringskanal är en pågående process som består av tre delmoment:
--> schemaplanering: handlar om att hitta svar på frågorna ”hur mycket ska vi kommunicera med målgruppen?” och ”när ska vi kommunicera med målgruppen?”

--> val av media: handlar om att göra val mellan möjliga mediekanaler. Målet är att hitta optimala kanaler för kommunicerandet av marknadskommunikationsbudskapet på ett genomslagskraftigt sätt.

--> promotion: innebär ”kommunikationsstödjande åtgärder” som förstärker budskapet i reklamen.

  • Satsningar på marknadskommunikation ger företag en viss del av ”reklamrösten” på marknaden. Ju större Share of voice ett företag har desto större är också dess marknadsandel. Problemet är att det kostar stora summor att ”dominera” den allmänna reklamrösten på marknaden. Därför väljer många företag att satsa sina pengar på att dominera inom vissa utvalda medium.
  • Det finns både aktiva (exempelvis tidningar, direktreklam och internet) och passiva medier (exempelvis TV, reklam i samband med filmer i bio, stortavlor och radio). Aktiva medier förutsätter att konsumenter tar aktivt del i reklamen och ger tid åt den. Passiva medier kräver inte aktivt deltagande och går inte heller att undvikas. Konsumenter tar passivt emot innehållet. (Dahlen & Lange 2003:191-196, 383-384, 388, 415.) Boken är från 2003 och sociala medier finns därför inte med. Medier som Facebook och Twitter är aktiva medier.

Dahlen & Langes (2003:20-22) bok består som sagt av fyra delar: marknadskommunikationens grunder, målsättning och målgrupp, budskap och kanal. Konsumentbeteendet ligger till grund för lyckad marknadskommunikation och välformulerade budskap. Vet man hur konsumenterna beter sig är det också lättare att dela upp marknaden i mindre delar och välja de mest lönsamma målgrupperna. Vidare ska det budskap som ett företag kommunicerar ut till marknaden alltid vara direkt kopplad med varumärket. Konsumenterna ska lätt kunna associera en viss marknadskommunikationsåtgärd med den rätta produkten och det rätta företaget. Det är också centralt att ge ut sitt budskap via rätta kanaler för att undvika att slösa bort sina resurser. Det lönar sig inte att satsa på en marknadsföringskanal som inte når sådana konsumenter som har intresse för just den produkt man säljer. (a.a.)


Boken är lättläst och innehåller massor med intressant information om marknadskommunikation. Mycket av innehållet var sådant som jag redan visste av tidigare erfarenhet men jag lärde mig också många nya saker. I mina blogginlägg har jag valt att lyfta fram sådana saker som var nyheter för mig. Positionering och reklam är teman som genomsyrar boken Optimal marknadsföring. Dahlen & Lange (2003:21) konstaterar att positionering och reklam utgör kärnan i företags marknadskommunikationsbudskap och att det ofta sker misstag just i dessa moment. 


Med tanke på vår projektorganisation Kungsvägens musiker tror jag att schemaplanering, val av media och ”kommunikationsstödjande åtgärder” är viktiga saker att tänka på. Det gäller om att sprida budskapet vidare via sådana marknadsföringskanaler som når vår valda målgrupp och tänka på hur vi kan förstärka reklam med övrig promotion. Vidare är det viktigt att tänka på varumärkesvärde och skilja mellan konsumenternas och organisations perspektiv. Vi ska också ha det klart för oss hur stor del av "reklamrösten" på marknaden Kungsvägens musiker vill/har möjlighet att nå.

Litteratur:


Dahlen, M., Lange, F. (2003): Optimal marknadskommunikation. Liber Ekonomi: Malmö. S. 191-458. Delar III & IV / Kapitel 8-16.

Building Strong Brands


Jag läste boken Building Strong Brands av David A Aaker. Varumärkes positionering är det som Kungsvägens musiker behöver. Dessa fyra delar av varumärkes positionering tycker jag att skulle kunna vägleda oss i vårt projekt.
 
Varumärkes positioneringen består enligt Aaker (1996) av fyra delar; 1) en del av märkesidentiteten och värde proposition, 2) målgruppen, 3) aktiv kommunikation, 4) demonstrerad makt.

1. Del av märkesidentitet och värde propositioner
När man har positionerat varumärket, kan märkesidentiteten och värde propositioner utvecklas. De behöver inte vara det som ska kommuniceras utåt, det gör varumärkes positioneringen. Positioneringen kan också ändras utan att identiteten eller värde propositioner behöver ändras. (Aaker 1996)

2. Målgruppen
Positioneringen ska visa vilken målgrupp man har. Det kan finnas både primära och sekundära målgrupper. (Aaker 1996).

3. Aktiv kommunikation
Med aktiv kommunikation i samband med varumärkes positionering menas att det kommer finnas specifika kommunikationsmål som fokuserar på att förändra eller stärka varumärkesbilden. (Aaker 1996)

4. Demonstrerad makt
Varumärkes positioneringen ska visa en makt över konkurrenter. Det viktiga med positioneringen är att det visar en punkt där man är bättre än andra som är en del av värde propositioner och vara särskiljande. (Aaker 1996)


”Märkesidentitet är en unik uppsättning av varumärkesassociationer som varumärkesstrategen strävar att skapa eller bibehålla. Dessa associationer representerar vad märket står för och antyder ett löfte till konsumenter från organisationens medlemmar.” (Aaker 1996)

22 apr. 2013

Har Facebook börjat begränsa spridning av information?

Maine - Menestystekijä skriven av Pekka Aula och Jouni Heinonen var en väldigt intressant bok. Såsom namnet berättar, behandlade boken rykte: vad det är, hur man kan "leda" rykte och varför är det så lockande för företag och organisationer att sträva efter ett gott rykte. Om man vill sammanfatta bokens innehåll i en mening, skulle det vara så här: ryktet består av sinnebilder men formar sig framför allt om akter.

Hur kan vi använda bokens lärdomar i vårt projekt? Säkert finns det någonting, speciellt nya idéer och synvinklar men i allmänhet måste man säga att Kungsvägens musiker verkar ha ytterst bra sätt att påverka sitt rykte: de vill agera i alla saker på bästa möjliga sätt. Kanske skulle man kunna lyfta lite fram dessa principer och akter som nu kan vara ganska osynliga så att det bra ryktet skulle sprida sig ännu vidare.

Bloggen someco.fi/blogi lärde mig många nya saker om användning av sociala medier. Som bakgrund kan jag berätta att jag själv inte är så bra med sociala medier. Jag hade till exempel inte vetat att det inte är tillåtet att ordna sådana "tycka om oss och delta i en tävling" -promotioner i Facebook (som man ser väldigt ofta) eller sedan borde man använda några av Facebooks egna, troligtvis avgiftsbelagda service. Om jag förstod rätt, går det ändå att ordna tävlingar om den själva tävlingen finns på en annan "plattform". Lite information om saken finns här someco.fi/someaktivointi men om man googlar Facebooks promotionsregler, finns det mycket information, åtminstone på finska.

Sedan hade jag inte heller vetat, att Facebook har börjat begränsa hur informationen sprider sig i Facebook. Ett citat som finns redan i Somecos blogg: "Yksittäisen Facebook-sivun tykkääjistä noin 15 prosenttia saa sivun viestit. Jos sivulla halutaan tavoittaa myös loput 85 prosenttia, näkyvyydestä on maksettava." Det här låter ganska radikalt, eller hur? Läs mer: http://someco.fi/blogi/2012/10/28/facebook-teki-tykkaajien-tavoittamisesta-bisnesta.html

Bokrapport 2


Boken ”Brändikäs” (2010) som givetvis är skriven på finska bjuder på idéer, tankar och exempel kring ämnet varumärken. Efter några lästa sidor ställde jag mig själv frågan ”varför valde jag den här boken?”. Den är inte en typisk bok med intressanta teorier, utan istället mer en reflektion av skribentens egna upplevelser och egna åsikter – rakt på sak.

Ett varumärke kan vara vad som helst – you name it! En människa, en produkt, en tjänst, ett parti, ett land, en by eller en stad. Ett varumärke är inte bara ytan, utan i ett varumärke finns hjärtat med. Man kan säga att det bästa varumärket överskrider motpartens förväntningar. (Kasnäs by på bilden)   


Väldigt ofta händer det att förtaget har en helt annan bild av sig själva än vad kunderna har. Enligt en undersökning gällande en av de största möbelaffärerna i Finland, visade det sig att kunderna såg företaget som ”en grå tjänsteman”. Här motsvarade alltså kundernas tankar inte företagets mål. Hela 80 % av alla köpbeslut gör vi idag genom rekommendationer av våra bekanta. Rekommendationer söks också allt mer via Internet nuförtiden.

Sounio skriver att råvaran av Coca Cola kostar under en till två cent, medan den slutliga produkten är hundra gånger så dyr. Detta får mig som läsare att undra över ”en till två cent av vad då?”. Förutom detta exempel, tycker jag att också andra påståenden i boken ibland blir otydliga. Vissa saker håller jag inte heller med om. Exempelvis, att man aldrig skulle köpa en sak på grund av ett behov. Men mat är ju någonting som vi alla behöver. Går jag till butiken och köper bröd, så gör jag det antagligen för att jag är hungrig. Alltså finns det ett behov.


Jag tänker avsluta detta inlägg med denna fråga från boken; ”Miten olet ikuisesti mielessä?”
En stor utmaning för vilket varumärke som helst. 

16 apr. 2013

Hur gå till väga med projektet?

Idag under workshop:en brainstormade vi kring vårt projekt. Den här tabellen fokuserar på "mera synlighet". Dessa idéer kom vi på under workshop:en. Klicka på bilden så blir den större!


Vad skall vi fokusera på? 1) EN REKLAMPLATS SOM SKULLE VARA "NY" OCH VÄCKA UPPMÄRKSAMHET, 2) NYA METODER OCH KANALER ATT MARKNADSFÖRA, och 3) MERA ANHÄNGARE TILL FACEBOOK.

Vad skall vi göra till nästa? 1) KOLLA EN BRA FASAD/VÄGG >> REKLAM (BANDEROLL), 2) MERA INFO OM "LJUSREKLAM", och 3) HITTA NYA METODER OCH KANALER >> MARKNADSFÖRING.



Workshop 16.4.2013

Problemformulering gällande vårt projekt. Vår målsättning är att skapa mera synlighet till Kungsvägens Musiker. Synlighet ger flera kunder och mera inkomster, vilket hjälper organisationen att hålla sin verksamhet stabil också i framtiden. Man kunde i framtiden eventuellt ha en fast anställd person som skulle ansvara för verksamheten. Kungsvägens Musiker har potential att bli en känd kulturaktör i Åbo med omnejd. Klicka på bilden så blir den större! 


10 apr. 2013

Det här har jag lärt mig om MK hittills

Sedan kursens början (vecka 12) har jag lärt mig att Marknadskommunikation är mer än bara reklam, PR och olika events. "Open Space" lärde mig mycket, med tanke på att vi fick prata med experter på sitt eget område. MK omfattar många olika sätt att kommunicera; ny media, bloggar, intern kommunikation, branding, direkt marknadsföring, personlig försäljning, sponsring, och promotion. Kanske också något annat område som jag ännu inte vet om? 

Jag har också lärt mig att det kan vara till fördel att använda sig av den så kallade "The Marketing Communications Mix", som betyder att man använder sig av mer än bara en marknadskommunikations teknik. Om man däremot väljer bara ett sätt att gå till väga... Exempelvis reklam vid busshållplats; kan det vara bra att använda sig av ett flertal olika planscher (= olika bilder, olika texter) som ändå förmedlar samma budskap till omgivningen. På det här viset blir själva kampanjen intressant.

9 apr. 2013

Workshop 9.4.2013

Vi fick som uppgift att förbättra en organisations marknadskommunikation. Vi valde att koncentrera oss på Kungsvägens musiker som är en yrkesorkester som spelar mest barockmusik. Orkestern uppträder cirka 6 gånger per år, mest i kyrkor. Man kan också beställa orkestern till olika evenemang. Orkestern erbjuder på barockmusik av hög kvalité och består av yrkesmusiker. Kungsvägens musiker är en förening som upprätthålls av frivilliga. Med denna uppgift kommer vi att försöka öka synlighet och skaffa mera åhörare till deras konserter. Deras marknadskommunikation består idag av reklam i olika lokaltidningar (exempelvis Turun Sanomat och Aamuset), affischer (vid åstranden), broschyrer, flyers, pressmeddelanden och radioreklam (Radio Dei). Vidare har föreningen sin egen hemsida och Facebook-sida. Kolla Kungsvägens musikers hemsida för mer information.

8 apr. 2013

Boken Marketing Communications: A European Perspective



Jag läste boken Marketing Communications: A European Perspective av Patrick de Pelmacker, Maggie Geuens och Joeri Van den Bergh.  Boken är nästan 600 sidor lång d.v.s. jag kommer inte att diskutera allt som finns i den men istället ta upp de intressantaste.


Kapitel 11 om sponsorering var den som väckte intresse. Sponsorering är en viktig del av ” the Communications mix”. Budjeten av sponsorering håller på att öka och sponsorering av evenemang och olika orsaker har blivit mera diverse. Boken tar upp fyra typer av sponsorering. Dessa är sponsorering som har att göra med ”event-related”, ”cause-related”, ”ambush” eller ”broadcasting”. Sponsorering kan definieras som en investering i en aktivitet, i gengäld för tillgång till den kommersiella potential som associeras med denna aktivitet. ”Event-related” sponsorering är den mest använda och kända sättet. Den används till olika evenemang såsom sport, konst, kultur och underhållning. ”Cause-related” eller välgörenhet är det äldsta sponsoreringssättet. ”Ambush marketing” hade jag aldrig förr hört om. Det sker när en organisation medvetet söker en förening med ett särskilt evenemang utan att betala avgifter för sponsorering, för att övertyga publiken att organisationen är ett legitimt eller huvudsponsor. Detta kan göras genom sponsorering av media som täcker evenemanget, sponsorering av subkategorier inom evenemanget såsom ett lag eller en spelare, göra reklam eller promotion under evenemanget. ”Broadcast” eller program sponsorering är ett ökande fenomen. Olika typer av ”broadcast” sponsorering kan särskiljas. Att nämna namnet på en sponsor i ett tv-program heter billboarding: ”detta program har producerats tillsammans med företaget x”. Produktplacering är om sponsorns produkt används under programmet. Prissponsorering är sponsorering som betalar för priserna eller som beviljar priserna som är nämnda i programmet. 

Här är exempel på dessa olika typer av sponsorering:

"Event-related"

 "Cause-related" 
"Ambush marketing"
"Broadcasting" - Produktplacering




Kursens giv hittills

Jag har studerat marknadsföring bitvis vid sidan av andra studier samt projekt- och korttidsjobb och har till exempel avlagt grundkursen redan för många år sedan. Därför känns det ibland att jag inte även kommer ihåg alla grundbegrepp i marknadsföring. Förstås har jag försökt gå igenom på nytt några marknadsföringens grunder men det är i alla fall lätt att märka att jag lär mig många nya saker varje vecka. Jag har bland annat bekantat mig i olika områden/undersökningsteman inom marknadsföring och speciellt marknadskommunikation; det här innehåller såväl PR, sociala medier och olika sätt att använda dem för att dela information och idéer samt kommunicera med människor, intern kommunikation som branding.

Nu förstår jag bättre än i början av kursen vilket roll marknadskommunikation har i marknadsföring och att den måste samverka med andra marknadsföringens viktiga P-bokstäver: man kan inte bara upphinna en ny produkt eller service och sedan försöka marknadsföra den utan redan i utvecklingsskedet borde man fundera på marknadskommunikation. Det är också viktigt att komma ihåg att marknadskommunikation måste vara i linje med till exempel pris- och leveransbeslut.

5 apr. 2013

Vad jag har lärt mig på kursen hittills…



Den viktigaste lärdomen på kursen hittills har varit att marknadskommunikation är mycket mer än bara reklam och slogans. Marknadskommunikation innefattar också den interna kommunikationen i organisationer och utgör en central del av varumärkesbyggandet. Trots att företags marknadskommunikation kan ta flera olika former ska budskapet emellertid alltid vara lättförståeligt och fångande. Ny media är ett nytt kostnadseffektivt sätt för företag att sprida sitt budskap. Jag har själv lagt märke till små företag som utnyttjar exempelvis Facebook och bloggar i sin marknadsföring. Det att också många stora företag har sina egna bloggar kom som en överraskning för mig. Jag har fått lära mig om företagsbloggar först på den här kursen. 

Jag tycker att det är en bra idé att låta oss välja våra egna läroböcker. På detta vis har jag en möjlighet att välja litteratur som jag tycker om och vidare får jag också höra mina kursmedlemmar berätta om sina valda böcker. Open space har hittills get mig mest på den här kursen. Det var mycket intressant och fördelaktigt att få höra experterna berätta om sina kunskapsområden. Därför ser jag fram emot att höra också andra gästföreläsares tankar om marknadskommunikation.